
Onze schoolpleinen zijn maatwerk. Iedere situatie, iedere omgeving en iedere school is anders. Wij maken schoolpleinen die harmonieus aansluiten bij het gebouw en de omgeving. Onze pleinen zijn fysiek uitdagend en prikkelen de verbeeldingskracht van kinderen.

Een schoolplein moet logistiek en organisatorisch goed in elkaar zitten. In overleg met de schoolleiding maken wij de beste indeling. Aan alle leeftijdsgroepen wordt gedacht. Zodat de kleuters, maar ook de pubers, letterlijk, een eigen speelveld hebben.

. De lange bank hebben we aan de pleinzijde dichtgemaakt zodat de bal in het veld blijft.

Onze schoolpleinen zijn maatwerk. Iedere situatie, iedere omgeving en iedere school is anders. Wij maken schoolpleinen die harmonieus aansluiten bij het gebouw en de omgeving. Onze pleinen zijn fysiek uitdagend en prikkelen de verbeeldingskracht van kinderen.

Onze schoolpleinen zijn maatwerk. Iedere situatie, iedere omgeving en iedere school is anders. Wij maken schoolpleinen die harmonieus aansluiten bij het gebouw en de omgeving. Onze pleinen zijn fysiek uitdagend en prikkelen de verbeeldingskracht van kinderen.

Een schoolplein moet logistiek en organisatorisch goed in elkaar zitten. In overleg met de schoolleiding maken wij de beste indeling. Aan alle leeftijdsgroepen wordt gedacht. Zodat de kleuters, maar ook de pubers, letterlijk, een eigen speelveld hebben.

De Slang is gemaakt voor de wat oudere kinderen. Die kunnen erop spelen maar ook op liggen en hangen. De Slang is multifunctioneel en is behalve speeltoestel ook een tribune tijdens optredens en een verzamelpunt voor een klas. En ouders wachten hier op hun kinderen. Jongeren van de Dienst Herstelling hebben onder leiding van Sasja en werkmeester Henry Eelman de Slang gebouwd.

Ook lege velden zijn belangrijk op een schoolplein. Zodat er voldoende ruimte is voor rennen, elastieken, touwtje springen en alle andere spelletjes die kinderen graag spelen.

Beplanting op een plein heeft een toegevoegde waarde. Het verhoogt de sfeer van het plein. Een beplantingsvak kan ook speelmogelijkheden bieden. Hier vormt het bamboebos met kronkelpaadje de toegang tot een speeltoestel. Over een paar jaar is het een echt dicht bos. Natuurlijk gebruiken wij hier een wortelbegrenzing zodat de bamboe alleen in het plantvak groeit.

De Septopus is speciaal ontworpen voor de Nicolaas Maesschool. De kop is gemaakt van winterharde keramiek en de poten van RVS. Het is bedoeld voor een balspel; gooi de bal in een gat en hij rolt uit 1 van de tentakels. Deze kinderen verzinnen een ander spelletje: praten ze door de buizen?

De RVS buizen zijn gewalst en daarna in stukken aan elkaar gelast. De monden zijn organisch geslepen en afgewerkt met rondstaal. Ons bouwteam bestaat uit vakmensen voor wie het een uitdaging is een bijzonder speeltoestel te maken.

Deze banken sluiten aan bij de gevel. Ze zijn gemaakt van hardhout en gegalvaniseerd staal. Het hout heeft geen onderhoud nodig. Vele generaties kinderen zullen hier op zitten, want deze banken zijn zeer duurzaam. Ze zijn samen acht meter lang. Genoeg ruimte voor een hele klas.

Het schoolplein van de Nicolaas Maesschool is omringd door huizen. In overleg met de bewoners werd besloten de helft van het terrein geluiddempend te maken. Wij kozen het duurzame rubbergranulaat. Om de zandbak is een eiland in reliëf met dit materiaal gemaakt.

Het eiland is spannend om overheen te rennen en vanaf te fietsen. Goed voor de motorische ontwikkeling. De kleuren in de playtop doen denken aan een landkaart.

De playtop is zacht en verend en wordt warm als het zonnetje erop schijnt. Lekker om op te zitten, liggen of vanaf te rollen.

Van de resten hout van de zandbak is een kleuterbankje gemaakt. De kleuters die nog niet zijn afgehaald wachten op dit bankje. Heel overzichtelijk voor de leerkrachten en de ouders.

De boom en de ruimte eromheen zijn bewust vrij gehouden. De kinderen rennen om de boom en gebruiken deze als buutvrij plek. De bank is naar achter geplaatst zodat de leerkrachten het plein goed kunnen overzien en de ouders daar wachten op hun kinderen. Aan de muur hangen tekenborden.

Voetballen is favoriet onder kinderen. Als het plein groot genoeg is maken wij het liefst een apart sportveld. Zo is het duidelijk waar gevoetbald kan worden. En kan het gymonderwijs bij lekker weer buiten plaatsvinden.

Is het een reling, een duikelstang of juist bedoeld om aan te hangen? Doet het er wat toe?

Onze speeltoestellen zijn gekeurd volgens de laatst geldende NEN normen.

Het schoolplein van de British School voor 3 tot 5 jarigen is in speelvelden opgedeeld. Sportveld, zandbak, crossterrein, speelbosje en speelheuvel. De hele ondergrond is bedekt met gietrubber. Klimmen en klauteren, met vallen en weer opstaan, is door de zachte ondergrond geen enkel probleem.

De loopbrug verbindt de speelvelden. Hij loopt op naar de heuvel en lijkt de heuvel in te zakken. De brug gaat over het crossterrein waarvan de verschillende hoogten in drie kleuren zijn aangegeven.


In de speelheuvel zijn verschillende speeltoestellen geïntegreerd. Aan deze kant zijn dat een glijbaan, klimtouwen, een spreekbuis en een speelstang. De speelheuvel is op meerdere manieren, makkelijk en moeilijker, te beklimmen. Kleuters oefenen hier spelenderwijs hun motoriek.

Het holletje is in de heuvel opgenomen. Weer eens wat anders dan het standaard speelhuisje. Voor de kinderen is het een geliefd speelplekje

"Hallo, hallo wie is daar"? Onder het maaiveld is een buis gelegd waardoor de kinderen met elkaar kunnen spreken op afstand. Ze kunnen elkaar niet zien en dat maakt het extra leuk.

De speelstang is gemaakt van R.V.S. De kinderen glijden ervan af en duikelen. De jongere kinderen gebruiken het als leuning om de heuvel op te klimmen.

De glijbaan is opgenomen in de heuvel.

Het Corelliplein is een openbaar plein. Het plein wordt ook gebruikt door Montessorischool 'De Wielewaal'. De speelheuvel is een geïntegreerd speeltoestel met vele mogelijkheden voor de kinderen.

De heuvel is van alle kanten te beklimmen. Makkelijk, moeilijker, via klimwand, trampoline, touwen of direct naar boven. We laten het graag over aan de kinderen. Bovenop elkaar tegenkomen om dan met elkaar naar beneden te glijden op de hele brede glijbaan.

Ook de jonge kinderen van opvang 'Combiwell' spelen op het plein. Soms op handen en voeten naar boven of op de billen naar beneden. Kinderen weten van nature wat ze wel en niet kunnen.

Voor de herinrichting stond het plein tijdens brengen en halen van de kinderen vol met (bak)fietsen. Gemeente en school spraken de wens uit om deze onveilige situatie te beëindigen. We hebben een speelse afscheiding gemaakt waardoor (bak)fietsen geweerd worden van het plein.

In onze traditie van multifunctionaliteit is het tevens een zitgelegenheid voor wachtende ouders, voor de kinderen tijdens de buitengymlessen en last but not least om gewoon lekker op te spelen.

Of om een spagaat te oefenen natuurlijk.

De kinderen van 'De Wielewaal' onderhouden het groen op het plein. Voor elke groep is een grote plantenbak gemaakt. De groenstrook langs de gevel is beplant met schaduwplanten.

Juist kinderen uit de grote stad gun je het gewroet in de aarde. Het groenonderhoud maakt ze medeverantwoordelijk voor hun plein.

Het gebouw van de Openluchtschool is een iconische gebouw. Terwille van de monumentenstatus konden we de speelvelden alleen aan de randen plaatsen.

Van voor naar achteren: zone speelgroen met grote klimboom, de zandbak en het klim-klauter-chill toestel

In de zone 'speelgroen' combineren we een klimboom met stappaaltjes, wilgen en zitstammen. Juist door combinaties ontstaan er fantasievolle speelmogelijkheden.

De klimboom steekt in de lucht. Ruimtelijk en spannend voor de kinderen. De klimboom is een geschilde eik. Links de zitstammen; nu al een geliefde rust- en chillplek.

Het klim-klauter-chilltoestel is in aansluiting bij het gebouw ontworpen. De palen staan in een grid. Binnen de open structuur zoeken de kinderen een eigen weg. Apotheose is de dubbele glijbaan die leidt naar de volgende zone.

Touwen om vast te houden, om op te klimmen en als valbescherming voor het geval dat...

Voor dit speeltoestel kozen wij voor Cloesiana palen. Duurzaam, recht en strak in aansluiting bij het gebouw. De ondergrond is ecoscape (rubber). Het heeft de uitstraling van houtsnippers. Voordelen van ecoscape: geen last van composteren, gladheid en viezigheid op het plein. Daarbij is het uiterst duurzaam.

Paadjes in het groen met wilgenhutten en wilgentunnels. Nu nog 'for the time being' bekleed met camouflagedoek maar straks met levende wilgentenen.

Over een klein jaar is dit een groene zone. Vlinderstruiken, varens, trompetbomen en onderbegroeiing. Met daartussen hutten en tunnels van wilgentenen. De kinderen wilden graag verstopplekken en die hebben ze gekregen!

Achter de school hebben we een zone educatief groen gemaakt. Sensorische beplanting, appelboom en kruiden en groenten in potjes aan de berging. Op de berging hebben we sedum geplant. Ook fijn voor de bewoners die op het schoolplein uitkijken.

Het voetbal- en hockeyveld is begrensd met lange banken. Het gymonderwijs vindt bij goed weer buiten plaats en op de lange bank kan een hele klas zitten. Het kunstgras is ingestrooid met kwartszand.

De lange bank hebben we aan de pleinzijde dichtgemaakt zodat de bal in het veld blijft.